creativiteit

Steal like an artist.

Bovenstaande quote duikt dagelijks minstens vijf keer op in je Twittertijdlijn.
En ook in blogs.
En in comments.
En op Facebook en Pinterest.
Zelfs op LinkedIn.

Zo zag een kennis vorige week een 3-stappenplan voor succes in de nieuwsbrief van een Engelstalige collega. Het plan paste perfect in haar eigen workshop over het behalen van doelen. En zij had er natuurlijk ook van gehoord: steal like an artist. Toch twijfelde ze. Want hoe zou zij het vinden als iemand zomaar iets uit haar training zou gebruiken? Iets waar ze veel tijd en energie in had gestoken om het te bedenken en te maken?

Toch steelt iedereen maar raak.

Geen wonder, met zo’n quote die te pas en te onpas online verschijnt.
Bovendien was diefstal en plagiaat nog nooit zo gemakkelijk.
Op internet loop je dat risico nou eenmaal.

Of zit het anders?

Hoewel mensen constant andersmans foto’s, tekst, infographics en filmpjes gebruiken,  mag dat niet zomaar. Er zit auteursrecht op en alleen de maker mag bepalen of jij zijn creaties kan gebruiken. Veel mensen weten dat niet. En het is ook nog eens moeilijk te controleren.

Daarom doen veel mensen maar wat.

Je zoon mag bijvoorbeeld niet zomaar een foto van het net plukken voor een presentatie of spreekbeurt op school. Maar weet je kind dat wel? Leert hij dat op school? Wijzen de leraren je puber op sites met gratis foto’s die hij wel voor dat soort situaties kan gebruiken?

Mijn kennis besloot het Engelstalige stappenplan voor succes niet te kopiëren. In plaats daarvan gebruikte ze het als inspiratie. En dat mag wél.

Maar wat is dan de grens tussen inspiratie en kopiëren?

Dat is lastig omdat je alleen iets nieuws kunt  leren door te kopiëren. Om te leren praten, reproduceren we klanken. Om te leren schrijven, kopiëren we letters. En om te leren tekenen, dupliceren we beelden uit onze omgeving.

Hoe kun je dan ooit origineel zijn?

De oplossing is simpel: scheid leren van creëren.

Voor een studie moet je oefenen. Niemand is geboren met het schildertalent van Rembrandt of de muzikale aanleg van Beethoven. De grote meesters nadoen om een vaardigheid te leren is geen probleem. Schilder de Nachtwacht, componeer de Vijfde van Beethoven en schrijf De Aanslag letterlijk over om te leren schilderen, componeren of schrijven. Maar  publiceer die vingeroefeningen niet.

Niet op je blog.
Niet op je website.
En ook niet op social media.

Als je daar iets wilt plaatsen, maak het dan zelf. Gebruik dezelfde Aanslag, Nachtwacht en de Vijfde van Beethoven gerust als inspiratie, maar niet meer dan dat.

Hoe gebruik je andermans werk als inspiratie?

Bestudeer de meesters en kopieer ze desnoods, maar zodra je iets wilt publiceren leg je de originelen een poosje uit het zicht. Slaap er minstens een nachtje over. Geef je hersens de tijd om te kauwen op de inspiratie en inzichten. Maak jouw stuk pas later. Graaf dan in je geheugen en teken dan pas een groep mensen zoals Rembrandt deed of schrijf een verhaal zonder nog naar je referentiemateriaal te kijken.

Dan word je beïnvloed door het werk van anderen, maar verschijnen toch je eigen woorden op papier.

Dus inspiratie kan wel, maar kopiëren kan niet?

Inderdaad. Zo simpel is het. Kopieer nooit. Da’s plagiaat en nog strafbaar ook. Gebruik dupliceren alleen om jezelf een vaardigheid te leren. En als je ideeën krijgt door het werk van anderen, dan slaap je er een nachtje over. Maak jouw werk daarna vanuit je geheugen, dan maak je het in je eigen stijl en produceer je geen kopie.
Dus:

Don’t steal like an artist, but study like an artist.

Please.

Wil je beter zichtbaar worden en meer naamsbekendheid opbouwen door gratis reclame te maken?

Download dan hier het e-book: 25 manieren om gratis reclame te maken en meer naamsbekendheid te krijgen. Je kunt het meteen downloaden en het kost niks.



 

 



 

Als je mijn boek aanvraagt, ontvang je voortaan ook automatisch mijn maandelijkse publiciteitstips in je mailbox. Wil je dat niet? Dan kun je het e-book ook via de mail bij me aanvragen. Je krijgt het dan zo snel mogelijk; in elk geval binnen een week.

Je leest in mijn privacy-verklaring hoe ik jouw gegevens opsla en waarvoor ik ze gebruik.

2 gedachten over “Steal like an artist. Of niet? Hoe gebruik je inspiratie op internet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.