Ik heb iets doms gedaan.
En nu heb ik daar spijt van.

Ik heb maandag iets tegen een journalist gezegd, waar ik nu compleet anders over denk. Dat kan ik niet meer terugdraaien.

Maar er kan nog wel iets goeds uit voortkomen.
Als je me wilt helpen.

Wat is er gebeurd?

Begin van de week vond ik het volgende mailtje in mijn inbox:

U bent genomineerd voor Vrouw in de Media in uw eigen provincie Drenthe. Gefeliciteerd!

De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is belangrijk in de lokale en regionale media. Publiek en mensen werkzaam in de media hebben de genomineerden voorgedragen.

Er kan gestemd worden tot zondag 4 februari. In de tweede week van februari worden de awards uitgereikt. De awards zijn een initiatief van Mediaplatform VIDM.nl en sprekersbureau Zijspreekt.nl.

In plaats dat ik direct vier bananensoezen bestelde bij Nijstad in Meppel, stuurde ik een persbericht naar het Dagblad van het Noorden met de kop:

Nicky Corts uit Havelte met tegenzin
genomineerd voor provinciale titel Vrouw in de Media

Waarom deed ik dat?

Voor iedere provincie in Nederland waren er voldoende kandidaten voorgedragen. Soms tientallen.

Behalve voor Drenthe.

In Drenthe had niemand kandidaten genomineerd. Vlak voor de sluitingsdatum stuurde de organisatie nog een extra mail rond om Drenten aan te sporen vrouwen te nomineren. De organisatie nam zelfs contact met me op. Of ik, als publiciteitscoach, misschien een paar klanten kon voordragen.

Weet je wat nou zo erg is?
Dat kon ik niet.

Ik heb het afgelopen jaar tientallen, misschien wel honderd vrouwen aan media-aandacht geholpen. Ik had klanten in Groningen, de Flevopolder, Limburg, Noord-Brabant en de Randstad. Zelfs klanten uit Belgie, Spanje en Ierland. Maar er kwam geen enkele vrouwelijke klant uit Drenthe.

Ik schaamde me

Als Drentse publiciteitscoach had ik toch op z’n minst een paar Drentse klanten in de media moeten krijgen? Als me dat niet eens gelukt was, waarom zou ik zelf dan een goede kandidaat zijn voor de titel Vrouw in de Media?

Ik heb in 2017 maar één keer serieuze media-aandacht gehad met een artikel in Vrouw.nl van De Telegraaf over de fipronilaffaire.

Dus stuurde ik impulsief een persbericht naar het Dagblad van het Noorden om te vertellen waarom ik niet zo blij was met mijn nominatie. Ik schreef:

‘Ik ondersteun het initiatief van VIDM en Zij Spreekt voor meer zichtbaarheid van vrouwen in de media van harte. Vrouwen stellen zich vaak veel te bescheiden op en ze worden sowieso minder snel gevraagd voor een media-optreden. Voor Drentse vrouwen geldt dat nog veel meer, maar er zijn vast betere rolmodellen te vinden dan ik.’

Corts vindt het belangrijk dat mensen een kijkje nemen bij de Drentse genomineerden en dan hun stem uitbrengen op een goede kandidaat. “Natuurlijk zou ik het heel mooi vinden om de prijs te winnen, maar ik vind het veel belangrijker dat er iemand wint die echt een rolmodel voor andere vrouwen kan zijn. Ik wil ze liever achter de schermen helpen.’

Maar zodra ik daarna op Facebook liet weten dat ik genomineerd was, stroomden de positieve reacties binnen:

  • ‘Fantastisch en welverdiend!’
  • ‘Volkomen terecht. Ik ga stemmen’
  • ‘Ik heb op je gestemd, omdat je dit écht hebt verdiend.’
  • ‘Top! Ik heb ook gestemd. Op jou natuurlijk.’
  • ‘Wauwie. Supergoed. Jammer dat ik maar 1 stem mag uitbrengen.’
  • ‘Dacht wel dat jij een goed Drents rolmodel was. Natuurlijk stemmen we voor jou!’

Ik was er beduusd van.

Wat had ik gedaan?!

Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan. Ik was met dat persbericht in precies dezelfde valkuil gevallen die ik wilde aankaarten: bescheidenheid.

Anderen zagen wel de waarde van wat ik het afgelopen jaar had gedaan.

Ik wilde blijkbaar geen rolmodel zijn

Ik wilde liever lekker veilig achter de schermen mensen helpen om wèl het podium te pakken en zichtbaar te worden. Ik vond mijn eigen mening en mijn eigen verdiensten van het afgelopen jaar dus niet belangrijk genoeg voor een award.

Maar wat leer ik mijn klanten?
Dat ze wel het lef moeten hebben om zichtbaar te worden. Dat ze goed genoeg zijn om in de schijnwerpers te staan.

Waarom doe ik dat dan zelf niet?

Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat ik die nominatie verdien

Misschien verdien ik het zelfs om te winnen, want:

  • het afgelopen jaar heb ik voor meer dan duizend vrouwen een lezing gegeven over free publicity
  • mijn boek Experttips voor Free Publicity is toe aan een tweede druk
  • dagelijks lezen bijna duizend mensen mijn blogs
  • bijna tweeduizend mensen lezen wekelijks mijn nieuwsbrief met publiciteitstips

Ik krijg bijna dagelijks berichtjes van vrouwen die door mijn online training media-aandacht hebben gehaald. Zoals deze reactie van burnoutcoach Tanja de Lange:

De afgelopen twee weken waren een geweldige ervaring voor me! Ik ben dus in een digitale krant gekomen, op Radio 1 én in een echte gedrukte krant. Ik merk dat het echt impact heeft op mijn bedrijf. Ik heb deze week weer twee coaching klanten erbij gekregen. Ik denk dat dat geen toeval is.

Ik besef nu hoe belangrijk een expertstatus is. De e-mails die ik nu krijg hebben een andere toon. Ik hoef niet meer achter leads aan, ze komen naar mij! Fantastisch. Dit had ik veel eerder moeten doen haha.

Ik heb nu meer vertrouwen in mezelf, omdat ik nu beter begrijp hoe de media werkt. Ik zou dit trucje weer opnieuw kunnen herhalen.

Hoe meer ik door die berichtjes scroll, hoe beter ik besef dat het echt waardevol is wat ik doe.

Nu het idee van de nominatie is geland, ben ik er blij mee

Inmiddels hoop ik zelfs dat ik win, want dat levert weer nieuwe media-aandacht op. Media-aandacht die ik kan gebruiken om opnieuw aandacht te vragen voor de door de firponilcrisis getroffen pluimveehouders. En aandacht die ik kan gebruiken om in 2018 ook Drentse vrouwen te helpen om over hun bescheidenheid heen te stappen.

Ik vind het nog steeds eng om als een rolmodel gezien te worden, maar ik ga mijn best doen.

Dus wil je helpen? Ik heb je stem nodig om te proberen alsnog te winnen

Stemmen kan hier: https://nl.surveymonkey.com/r/vidmawards2017

De eerste pagina’s van de stembiljetten zijn voor de landelijke kandidaten. Je kunt die pagina’s overslaan, maar je kunt hier natuurlijk ook op jouw favoriete kandidaat voor de vrouwelijke titel en de You Go Girl Award stemmen. Klik voor mij door tot je bij de provinciale kandidaten bent. Klik dan op Drenthe. Ik sta als eerste genoemd.

Bedankt voor je stem. Ik hou je natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen.

Nogmaals de link: https://nl.surveymonkey.com/r/vidmawards2017

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *