verkopen zonder verkopen

Verkopen zonder te verkopen.
Waarschijnlijk vind je die kreet onzin.
Of je hebt het vaker gehoord. Van salestrainers.
En je weet wat die je gaan leren.

Maar toch.
Verkopen zonder verkopen kan ècht.
Het is me namelijk zelf overkomen tijdens de Open Coffee Zwolle.

Daar ontmoette ik animator Alicia Zwart van All-icia

Tijdens de netwerkochtend deed Alicia iets, waardoor ik nu precies weet waar ze goed in is. Ze zorgde er bovendien op een originele manier voor dat ik haar werk nooit meer vergeet en dat ik haar graag bij anderen aanbeveel. Ze is nu ook de eerste aan wie ik denk als ik ooit een promotiefilmpje, blogillustratie of een logo nodig heb.

Toch heeft het lang geduurd voordat Alicia ontdekte hoe ze zichzelf en haar werk zichtbaar kon maken. Toen ze met haar bedrijf begon, vond ze het zelfs heel moeilijk om opdrachten te krijgen.

‘Waarom snapt nou niemand dat als ik animaties kan maken, ik ook kan tekenen/illustreren, logo’s kan ontwerpen, strips kan maken? Waarom zoek ik geen baan en geef ik het op?’, vroeg ze zich af.

Het is vervelend, maar iedereen is vooral met zichzelf bezig

Als je wilt dat ze weten wat jij voor ze kan doen, dan moet je ze dat gewoon vertellen. Nog beter: je moet het laten zien. Zoals Alicia.

Iedereen die van Alicia een visitekaartje krijgt, krijgt er ook een persoonlijke tekening op. Alicia maakt tijdens het gesprek een cartoon in een simpele stijl, die iedereen aanspreekt en die herkenbaar is.

Kijk maar:

Bovenstaand kaartje met een tekening ontving ik van haar tijdens de netwerkbijeenkomst over de kracht van cadeautjes.

Sinds Alicia die tekeningetjes op haar visitekaartjes maakt, merkt ze een enorm verschil. Haar klanten komen nu vanuit haar directe netwerk. En mensen ervaren haar persoonlijke tekeningetjes als een cadeautje. Steeds meer mensen zien nu dat ze kan tekenen.

Maar het wordt nog mooier. Alicia bood me ook nog aan om een cartoon te maken bij mijn blog van vandaag. Hier is ie:

Als journalist leerde ik show don’t tell

Dat is één van de bekendste schrijfadviezen. Het betekent dat je niet moet schrijven dat iemand verdrietig of boos is, maar dat je het moet laten zien. Je beschrijft hoe iemand met de rug van z’n hand over zijn ogen wrijft of hoe een traan langs zijn neus drupt. Alicia bewijst dat show don’t tell ook werkt als je klanten wilt krijgen op een netwerkbijeenkomst.

Tekstschrijver Chris Rommers had er een poosje geleden trouwens ook al succes mee via de mail. Hij schreef een koude acquisistiemail die altijd werkt.

Maar wat heb jij hieraan?

Nou gewoon. Breng show don’t tell in de praktijk.

Ja, ja. Leuk idee. Maar hoe dan?

Ik geef je een paar voorbeelden van de cadeautjes tijdens de Open Coffee van afgelopen woensdag:

 • Alicia Zwart maakte persoonlijke tekeningetjes op haar visitekaartjes èn ze gaf me bovenstaande strip voor mijn blog cadeau
 • bij Grietje Jongsma kan ik binnenkort terecht voor een imago-check
 • Leontine Kremers gaf me een boekje met haar inspiratieverhalen
 • Patricia Beekman gaf me een accurate persoonlijkheidsschets

Al die cadeautjes zorgen ervoor dat ik nu weet wat ze kunnen. Het zorgt ervoor dat ik weet wie ze kunnen helpen, voor welke klussen ik ze kan inhuren of waarvoor ik ze kan aanbevelen bij anderen.

Je hoeft niet op een speciale gelegenheid te wachten om cadeautjes weg te geven

Geef gewoon eens wat vaker een stukje van je dienst of je product weg en help zo anderen te ontdekken waar jij goed in bent. Verdiep je in de problemen en verlangens van anderen en laat zien hoe je erbij kan helpen. Grote kans dat het iets oplevert.

Heb jij ook een goede ervaring met weggeven?

Ik ben benieuwd.
Deel jouw succeservaring met cadeautjes weggeven en show don’t tell hieronder als inspiratie voor anderen en als een manier om te laten zien wat jij kunt. Alle kansen beginnen immers met zichtbaar worden.

Wil je beter zichtbaar worden en meer naamsbekendheid opbouwen door gratis reclame te maken?

Download dan hier het e-book: 25 manieren om gratis reclame te maken en meer naamsbekendheid te krijgen. Je kunt het meteen downloaden en het kost niks. 

  

Als je mijn boek aanvraagt, ontvang je voortaan ook automatisch mijn maandelijkse publiciteitstips in je mailbox. Wil je dat niet? Dan kun je het e-book ook via de mail bij me aanvragen. Je krijgt het dan zo snel mogelijk; in elk geval binnen een week.

Je leest in mijn privacy-verklaring hoe ik jouw gegevens opsla en waarvoor ik ze gebruik.

9 gedachten over “Hoe verkoop je zonder te verkopen? En kan dat eigenlijk wel of is het een truc?

 • 23 december 2017 om 22:42
  Permalink

  Hoi Nicky

  Ik was al begonnen door mensen die ik wilde bedanken voor hun challange oid een zelfgemaakte boekenlegger te gaan sturen met mijn visitekaartje van mijn boek erin. Daarnaast wil ik ook gedichten gaan versturen. Nu ik dit artikel lees word ik nog meer uitgedaagd om na te denken wat ik allemaal kan doen .

  Beantwoorden
 • 23 december 2017 om 10:57
  Permalink

  Heeej, ik had nu juist die accurate persoonlijkheidstypering van jou wel eens willen zien 😉

  Hugh McLeod had ook enorm veel succes met zijn bekrabbelde visitekaartjes.

  Beantwoorden
 • 22 december 2017 om 15:29
  Permalink

  Ha Nicky, je hebt me geïnspireerd met dit stuk! Op dit moment geef ik een reflectietool weg waarmee mensen terug- en vooruit kunnen blikken op 2017 c.q. 2018, maar ik ga nog even nadenken wat ik tijdens een borrel kan geven.

  Fijne dagen!

  Babs Mouton, verhalenvinder

  Beantwoorden
  • 22 december 2017 om 15:50
   Permalink

   Hoi Babs, wat leuk om te horen dat ik je heb geïnspiJreerd om ook iets te maken dat je tijdens een borrel weg kunt geven. Jij ook fijne dagen en laat je nog even weten wat het voor cadeautje is geworden?

   Beantwoorden
 • 21 december 2017 om 15:05
  Permalink

  Klopt. Door iets te geven, ontvang je vaak iets terug. Het is een eeuwenoude wet die we hopelijk weer zullen ont-dekken. Maar geef niet omdat je wilt ontvangen, geef om te geven… En dat beschrijf je heel mooi.

  Beantwoorden
  • 21 december 2017 om 16:23
   Permalink

   Precies Ina. Geven zonder iets terug te verwachten. Ik hoop dat we dat allemaal vaker gaan doen.

   Beantwoorden
 • 20 december 2017 om 21:40
  Permalink

  Door jouw artikel ben ik geïnspireerd!
  Ik wil biologische citroenen gaan geven aan borstkankerpatienten. Dat heeft n prominente rol in mijn online training. Te gek, dank 👍🏼

  Beantwoorden
  • 20 december 2017 om 21:41
   Permalink

   Door jouw artikel ben ik geïnspireerd!
   Ik wil biologische citroenen gaan geven aan borstkankerpatienten. De citroen heeft n prominente rol in mijn online training. Te gek, dank 👍🏼

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *