website bouwen voor dummies

Je wilt graag een mooie website, maar je hebt totaal geen verstand van de digitale wereld. Dan lijkt zelf maken zo goed als onmogelijk. Maar het valt erg mee. Met de hulp van slechts één YouTube filmpje kun je in een ochtend een professionele, mooie website online zetten. Meer tijd kost het niet.

Het enige dat je verder nodig hebt is 50 tot 100 euro om een domeinnaam (internetadres) te registeren en een server (computer) te huren waar je de website kunt opslaan (hosting heet dat).

In een paar uurtjes een mooie website online

Een filmpje, een vrije ochtend en 100 euro en je bent professioneel online met een mooie website. Ook als beginner!

Achteraf bekeken heb ik het verkeerd gedaan. Ik probeerde vooraf alles te leren, zodat ik zo min mogelijk fouten zou maken. Dat lijkt logisch, maar het werkt niet. Er staat zoveel informatie op het internet dat je niet kunt beoordelen wanneer je genoeg weet. Uren heb ik besteed aan het doorspitten van informatie die ik achteraf gezien helemaal niet nodig had.

Niet alles tegelijk te leren

Als beginnende online ondernemer komt er ontzettend veel op je af: een domeinnaam kiezen, een provider uitzoeken, beslissen met welk programma je een een mooie website kunt maken en hoe je dat allemaal installeert en gebruikt. Dan heb ik het nog niet over termen als ‘content marketing’ en die vreselijk enge ‘zoekmachine optimalisatie’ (SEO of Search Engine Optimalisation). Veel dingen die ik heb gelezen, ben ik alweer vergeten. Of ik heb ze nog nooit gebruikt. Zonde van de tijd.

Begin zo snel mogelijk

Er is maar één fout die je kunt maken die je achteraf niet kunt herstellen: te lang wachten met je website maken. Elke dag die je langer wacht, loop je bezoekers mis. Fouten maak je in de loop van het proces sowieso. Gelukkig kun je alle dingen die misgaan, achteraf makkelijk herstellen. Dus dat is geen punt.

Met behulp van de video ‘How to make a WordPress website and blog – From scratch’  staat jouw mooie website in een paar uur online.  Het is een Engelstalige video. Daarom is het handig om vooraf het blogartikel ‘Eigen website maken? De ultieme WordPress handleiding’ van Ruben Bunskoeke te lezen. Dan weet je hoe je in Nederland een domeinnaam registreert en hosting regelt.

Als je toch meer wilt weten, lees dan ‘De ultieme gids voor de online ondernemer’. Of sla dit artikel op in je leeslijst voor later.

Regel vooraf domeinnaam en provider

In de video en het artikel zijn de makers tamelijk optimistisch over de tijd die het kost om een zelf een mooie website te maken. Ze hebben het over een uur of zelfs nog korter. Dat is onzin. Dat lukt niet als je dit voor het eerst doet. Maar een complete website in een paar uur kan best. Ik deed er 4 uur over.

Vaak duurt het al een uur of langer voordat je domeinnaam en hosting goed werken. In die tijd kun je niets anders dan wachten. Zelf heb ik de avond tevoren een domeinnaam vastgelegd en een provider geregeld. Ik raad je aan hetzelfde te doen, dan weet je zeker dat je de volgende dag direct aan de slag kunt.

Goede domeinnaam belangrijk

Als je al een goede naam hebt bedacht, hoef je alleen te checken of die nog vrij is. Als je geen naam hebt, is het een goed idee om daar even op te broeden. De domeinnaam die je kiest, staat vast. Dat kun je later niet meer veranderen (behalve als je een 2e domeinnaam registreert). Mijn domeinnaam is nickypent.nl. Dat is mijn adres op internet en tevens de naam van mijn site. Die naam is dus belangrijk.

Een mooie website maken voor dummies

Lees eerst de WordPress handleiding. Schrik niet als je dingen niet meteen snapt. Als je daarna de video bekijkt, wordt het vanzelf duidelijk.  Je kunt ook alleen de video bekijken, maar dan moet je zelf uitvogelen hoe je in Nederland een domeinnaam aanvraagt en hosting regelt. Dat staat in de WordPress handleiding. Met behulp van screenshots (afbeeldingen van je scherm) leidt de schrijver je door het aanvragen van een domeinnaam, aanmelden bij een provider en de installatie van WordPress (met dat programma maak je je site zonder dat je iets van programmeertaal hoeft te snappen).

Kies vooraf hosting/provider

Je hoeft niet voor dezelfde provider als Ruben te kiezen. Ik gebruik bijvoorbeeld Antagonist. Dat is goedkoop en alles werkt perfect. De service is prima. Als het nodig is, helpen ze je via de mail.  Ik kan me voorstellen dat je als digibeet liever precies Rubens stappen volgt. Dan kies je dus voor Xel Media.

Als de taal van de video een probleem is, laat dan een reactie achter onderaan dit artikel. Dan zoek ik uit of ik een goede Nederlandstalige video kan vinden.

Stap voor stap zelf een mooie website maken

 

In de video kijk je met de maker mee op zijn computerscherm en zie je hoe je:

  • een domeinnaam registreert
  • hosting/provider regelt
  • websiteprogramma WordPress installeert
  • een website opbouwt met pagina’s en menu’s
  • gratis rechtenvrije foto’s kunt vinden en gebruiken
  • zelf een logo kunt maken
  • een blog maakt

Voor alles kun je gebruik maken van gratis online programma’s. Je hoeft verder niets meer te installeren of aan te schaffen.

Zo leer je gemakkelijk zelf een mooie website maken

Door precies na te doen wat je in de video ziet (met je eigen foto’s en teksten uiteraard), heb je na een paar uurtjes een professionele website en begrijp je hoe WordPress werkt. Neem hetzelfde thema, dan kun je alles exact nadoen zonder in de war te raken.

Als je liever een andere uiterlijk van je site wilt, dan kun je dat later eenvoudig veranderen met een ander thema, zonder dat je gegevens kwijtraakt. Het enige waar je op moet letten is dat je favoriete thema ‘responsive’ is. Dat betekent dat de site zich aanpast aan het formaat van smartphones en tablets. Anders is je website moeilijk te bekijken op deze apparaten.

Iedereen kan zelf een mooie website maken

Een website maken is niet moeilijk. Als een digibeet als ik het kan, kan iedereen het.

Wil je beter zichtbaar worden en meer naamsbekendheid opbouwen door gratis reclame te maken?

Download dan hier het e-book: 25 manieren om gratis reclame te maken en meer naamsbekendheid te krijgen. Je kunt het meteen downloaden en het kost niks.



 

 



 

Als je mijn boek aanvraagt, ontvang je voortaan ook automatisch mijn maandelijkse publiciteitstips in je mailbox. Wil je dat niet? Dan kun je het e-book ook via de mail bij me aanvragen. Je krijgt het dan zo snel mogelijk; in elk geval binnen een week.

Je leest in mijn privacy-verklaring hoe ik jouw gegevens opsla en waarvoor ik ze gebruik.

11 gedachten over “Zelf een mooie website maken voor dummies

  • 7 oktober 2020 om 16:33
    Permalink

    Hi Nicky,

    Complimenten voor het duidelijke stappenplan. Hoe kijk jij aan tegen websitemakers als Jimdo en Webnode? Zou je dat adviseren?

    Beantwoorden
  • 18 april 2017 om 06:40
    Permalink

    Helder artikel!

    Voor de sitebouwers die aan de slag gaan met WordPress: Hou er rekening mee dat een WordPress site met veel plugins risico’s loopt om gehackt te worden. Niet door personen zelf maar door geautomatiseerde scripts die duizenden websites infecteren met malware (reclame).

    Less is more, probeer zo min mogelijk plugins te gebruiken.

    Beantwoorden
  • 17 januari 2017 om 11:48
    Permalink

    Als je zelf een WordPress website wilt maken kun je ook gebruik maken van WP Compleet, Ik kwam deze site laatst tegen en hier krijg je alles gratis; .nl + hosting + wordpress site met thema en alvast wat geinstalleerde plugins.. je betaald dan alleen voor maatwerk en service bij het bedrijf; zoiezo handig om een bureau achter de hand te hebben lijkt me

    Beantwoorden
    • 17 januari 2017 om 15:34
      Permalink

      Ja, dat kan zeker handig zijn Niels. Heb je zelf ook ervaring met deze aanbieder?

      Beantwoorden
  • 21 juni 2016 om 20:54
    Permalink

    Niet alles tegelijk willen leren is een goede tip, dat vergeet je weleens. Soms zie je door een overdosis enthousiasme door de bomen het bos niet meer. Ik kan me herinneren dat ik ooit begon met het maken van een website. Ik wilde alles gelijk af krijgen. Daarvoor moest ik PHP, HTML en CSS leren begrijpen. Gezien het allemaal nieuw was had ik geen idee waar ik moest beginnen. Pas jaren later kwam ik erachter dat een content management systeem veel werk kan ontnemen. Naja, in ieder geval kan ik een beetje programmeren nu.

    Beantwoorden
  • 5 april 2016 om 13:32
    Permalink

    Heel informatief artikel! Een tip voor de mensen die nog een wordpress thema moeten uitzoeken, koop er 1 van Themeforest dan zit je altijd goed!
    Klik hier om ze te
    bekijken.

    Beantwoorden
    • 5 april 2016 om 14:38
      Permalink

      Hoi Ricky,
      Dank je wel voor het compliment. En Themeforest is inderdaad een prima plek om thema’s te zoeken.

      Beantwoorden
  • 22 september 2014 om 14:34
    Permalink

    Hoi Nicky,

    Volledig mee eens dat je best actie onderneemt en zelf een website begint te bouwen nadat je de essentiële informatie hebt geleerd. Het is niet nodig om meer en meer te blijven lezen vooraleer je stappen onderneemt. Best is om hetgeen te leren dat je nodig hebt om de volgende stap te zetten en die dan uit te voeren. Daarna kan je weer iets bijleren om een volgende stap te zetten.

    Dominique

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.