onderhandelen never split the difference

Jij vindt onderhandelen zeker niks hè?

Nou, ik geef je groot gelijk.
Ik vind onderhandelen verschrikkelijk.
Gelukkig is mijn man vertegenwoordiger geweest, dus meestal besteed ik dat aan hem uit.

Maar vandaag kon dat niet

Vandaag moest ik mijn eigen onderhandelingen voeren en dat ging anders dan ik had verwacht.

Mijn zoon kocht van z’n spaargeld vlak voor de meivakantie  een trampoline, die bijna twee weken te laat arriveerde. Ik belde er dagelijks achteraan, maar dat hielp niks. De winkel had het ding  vanochtend pas.

Eerst was Marc superblij met dat nieuws. Maar zodra zijn broer en zijn opa de trampoline in elkaar hadden gezet, sloeg zijn stemming om.
‘Wat is er?’, vroeg ik.
‘Hij springt erg slecht, mama’, mompelde Marc. Hij staarde naar de grond en ondertussen plette hij  de stengel van een paardenbloem tussen z’n vingers.

Mijn zoon had er weken voor gespaard en hij had ook extra gewerkt in de kippenstal.  Er zat niets anders op: ik moest onderhandelen over het terugnemen van het product.

Helaas zijn winkeliers niet verplicht geld terug te geven als je spijt hebt van je aankoop. En de manager vond me inmiddels vast een zeur omdat ik al zo vaak had gebeld waar de trampoline bleef.

Mijn onderhandelingspositie was ronduit zwak

Het enige punt in mijn voordeel was dat ik net het boek Never Split The Difference – negotiate as if your life depended on it van Chris Voss had gelezen. Daarin legt ex-FBI toponderhandelaar Voss uit hoe je de FBI-technieken ook zakelijk kunt toepassen.

Ik hoopte maar dat het zou werken.

Ik had niet zenuwachtiger kunnen zijn als ik had moeten onderhandelen met gewapende kidnappers. Met knikkende knietjes en met klotsende oksels heb ik contact opgenomen.

En zoals verwacht waren ze niet blij met mijn telefoontje

Ze begrepen het ook niet. Ik had hun allerbeste kwaliteit trampoline gekregen en het was daarom onmogelijk om te ruilen.

Maar volgens Voss is ‘nee’ slechts het begin van een onderhandeling. Dus ik haalde diep adem en paste de eerste techniek uit het boek toe: ik bood mijn verontschuldigingen aan en verplaatste me in hun positie.

En weet je wat?

Het is niet eens zo moeilijk. Ze boden vrijwel direct aan om mijn geld terug te geven. En ik had er nog niet eens om gevraagd. Ik was zelfs wat teleurgesteld dat het zo makkelijk ging.

Ik denk dat jij ook wat aan dit boek hebt. Als je jezelf moet verkopen aan een klant bijvoorbeeld.
Of gewoon als je wilt dat je echtgenoot de vaatwasser wat vaker uitruimt.

Het boek van Chris Voss:  Never Split The Difference, negotiate as if you live depended on it,  kost slechts 14 euro en ik heb er vandaag al 500 euro mee teruggekregen.

Dat lijkt mij een goede investering.

Wil je beter zichtbaar worden en meer naamsbekendheid opbouwen door gratis reclame te maken?

Download dan hier het e-book: 25 manieren om gratis reclame te maken en meer naamsbekendheid te krijgen. Je kunt het meteen downloaden en het kost niks. 

  

Als je mijn boek aanvraagt, ontvang je voortaan ook automatisch mijn maandelijkse publiciteitstips in je mailbox. Wil je dat niet? Dan kun je het e-book ook via de mail bij me aanvragen. Je krijgt het dan zo snel mogelijk; in elk geval binnen een week.

Je leest in mijn privacy-verklaring hoe ik jouw gegevens opsla en waarvoor ik ze gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *