chips-476359_640Een XXL zak naturelchips van Lays.
Zie je ‘em voor je?
Rood en groot?
Driehonderd gram knisperende chips met een glinsterend laagje zout.
Heel lekker, maar dat is 107 gram vet, meer dan je dagelijkse zoutbehoefte en maar liefst 1712 calorieën.
En hij gaat op.
Bij mij dan hè?
Ik eet de zak leeg tot de allerlaatste korrel zout.
Erg ongezond.
En ik wil wel stoppen, maar het lukt me gewoon niet.

In het Engels bestaat er een woord voor: binge-eating. Binge betekent zwelgpartij. Er bestaat ook binge-drinking en binge-reading. Ik ben helaas verslavingsgevoelig, want dat laatste doe ik ook.

Je kent dat wel. Het internet barst uit z’n voegen van de goede adviezen. Je leest iets waarvan je denkt: da’s een goed idee, dat moet ik onthouden. En vervolgens klik je op de volgende interessante link en nog één en nog één. Na een uur heb je veel gelezen, maar niets onthouden. En morgen doe je dat gewoon weer.

Begrijpelijk, maar niet efficiënt. De meeste informatie die je leest is nuttig en kan je verder helpen, maar alleen als je er ook iets mee doet. Persoonlijke ontwikkeling of persoonlijke effectiviteit noem je dat. Nu is de betekenis van persoonlijke effectiviteit voor iedereen anders, maar ik denk graag dat dat ik werk aan mijn persoonlijke ontwikkeling als ik veel informatie op het internet lees. Maar het ligt anders. Ik lees zoveel dat ik dat nooit allemaal kan onthouden.

Hoe kan je wel je persoonlijke effectiviteit vergroten door lezen?

Zet zodra je een goede tip hebt gelezen je apparaat uit. Pak een stuk papier en schrijf op wat je zojuist hebt ontdekt dat je de moeite waard vindt. Schrijf het op alsof je iemand anders wilt uitleggen wat je hebt geleerd. Bedenk dan een manier waarop je het idee in je eigen leven of in je bedrijf kunt toepassen. En dan het belangrijkste: doe dat direct.

Heb je bijvoorbeeld net geleerd hoe je met een persoonlijke email aan een verslaggever je kans op gratis publiciteit kunt vergroten? Maak dan een uittreksel van het artikel en schrijf direct je eerste mail aan een verslaggever, zodat je meteen kunt profiteren van je nieuwe kennis.

De samenvatting tover je later om in een blog of een Facebook-update. Dan heb je ook weer wat aan promotie gedaan, zonder dat het veel tijd kost.

Waarom moet je dingen toepassen om je persoonlijke effectiviteit te vergroten?

Omdat uitleggen en toepassen de beste manieren zijn om een nieuwe vaardigheid te leren. En in de tijd die je bezig bent met de uitvoering ervan, kun je niet toegeven aan je informatieverslaving. Je kunt beter één idee per dag goed uitvoeren dan elke dag twintig tips lezen waar je vervolgens toch niets mee doet.

Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk:
Vanmorgen las ik dat het voor bezoekers van je website prettig is om een start hier-knop te maken in je menu. Onder die knop zet je een lijstje met je meest populaire blogartikelen of de artikelen waarvan jij zelf graag wilt dat mensen ze lezen. Het is overzichtelijk voor je lezers als je de informatie in een logische volgorde rangschikt en voorziet van tussenkopjes. Het wijst mensen de weg in je aanbod en het zorgt ervoor dat lezers artikelen die jij belangrijk vindt vaker lezer. Het helpt dus ook mee bij zoekmachine-optimalisatie.

Het is een simpel idee, waar ik het nut van zie. Mijn site is groot en voor nieuwe bezoekers daardoor ook onoverzichtelijk. Start hier kan dan een goed begin zijn.

Dat ga ik doen. Zodra ik klaar ben met dit blog en voordat ik weer op internet ga snuffelen. Ik ga het niet uitstellen. Ik ga geen extra informatie meer lezen. Ik ga het direct toepassen.

Maar wat als je heel interessante links ziet waar je op wilt klikken?

Tsja, het valt voor een infojunkie niet mee om de verleiding te weerstaan. Als ik weet dat er chips in huis zijn, blijf ik er ook niet vanaf. Het enige dat werkt is die zoute verleiding in de winkel te laten liggen. Ik woon te ver van de supermarkt om erheen te rijden als ik zin heb in een zwelgpartij.

Ook informatie kun je minder makkelijk toegankelijk maken. Google, Youtube en social media zijn de grootste informatie-dealers. Blijf daar zo veel mogelijk vandaan. Maak in plaats daarvan gebruik van Evernote. Maak daar een leeslijst aan en zet alles wat interessant is daarin. Volgende keer tijdens je koffiepauze struin je dan niet het hele internet af, maar bekijk je alleen je leeslijst. Op die manier kun je de verleiding om door te klikken makkelijker weerstaan en houd je tijd over om er iets mee te doen. Dan werk je pas echt aan je persoonlijke ontwikkeling.

Als je elke dag op deze manier iets nieuws leert, kom je moeiteloos van je verslaving af én werk je elke dag aan je persoonlijke effectiviteit en je persoonlijke ontwikkeling. Voor mij werkt het. Ik probeer nu nog slim genoeg te worden om die zak krakende chips te weerstaan.

Wil je beter zichtbaar worden en meer naamsbekendheid opbouwen door gratis reclame te maken?

Download dan hier het e-book: 25 manieren om gratis reclame te maken en meer naamsbekendheid te krijgen. Je kunt het meteen downloaden en het kost niks. 

  

Als je mijn boek aanvraagt, ontvang je voortaan ook automatisch mijn maandelijkse publiciteitstips in je mailbox. Wil je dat niet? Dan kun je het e-book ook via de mail bij me aanvragen. Je krijgt het dan zo snel mogelijk; in elk geval binnen een week.

Je leest in mijn privacy-verklaring hoe ik jouw gegevens opsla en waarvoor ik ze gebruik.

6 gedachten over “Ben jij ook een informatie-junkie? Kick af en word slimmer.

 • 14 juni 2016 om 08:38
  Permalink

  Zeg, als je zo’n lijst wil maken: daar is gewoon een plugin voor. Scheelt tijd 😉 Ik weet alleen niet meer hoe hij heet, want mijn dev heeft hem aangepast en er een eigen versie van gemaakt. Kijk even bij Sonja van Vuren, die heeft er ook één.

  Beantwoorden
  • 14 juni 2016 om 12:38
   Permalink

   Handig Kitty! Ik ga wel even zoeken of ik vraag het aan Sonja van Vuren. Dank je.

   Beantwoorden
 • 8 oktober 2015 om 10:06
  Permalink

  Heel herkenbaar Nicky en bedankt voor wéér een ontzettend goed advies.
  Ik kijk uit naar je volgende blog!
  Ruta

  Beantwoorden
 • 8 oktober 2015 om 08:13
  Permalink

  leuk stukje Nicky, ik ben ook een informatie junkie en toevallig had ik net ook bedacht dat ik beter de gevonden informatie even op kan slaan in Notes, zodat ik het makkelijk terug kan vinden, maar de verleiding om verder te struinen is vaak wel groot..

  Beantwoorden
  • 8 oktober 2015 om 12:48
   Permalink

   Hoi Annewiek,

   Wat leuk dat je vaak de moeite neemt om op mijn blogs te reageren als je je erin herkent. Dank je wel.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.