testimonial betekenis voorbeeld schrijven

De voorwielen van de tractor komen boven mijn hoofd uit. De mesttank is zo groot als een vrachtwagen met oplegger.  ‘Ik weet niet of ik daarmee kan rijden’, stamel ik. Stef staart me lang aan. ‘Ik denk dat ik er spijt van krijg, dat ik jou heb aangenomen.’

Is hij nou helemaal?

Mijn hart bonkt en ik voel een straaltje zweet in mijn nek lopen. Ik start. Ik vind de juiste pook om te schakelen. Vloeiend laat ik de koppeling opkomen. Ik gloei van trots en rij de voorgevel van zijn koeienstal aan puin.

Mijn vriend Klaas heeft me aanbevolen. Hij bedoelde het goed. Hij wilde me aan een stage-adres helpen. Hij is het soort boerenzoon dat zo verliefd is op zijn blonde vriendin, dat hij denkt dat ze alles kan. Ook tractorrijden. Hij had nooit over de gevolgen van zijn aanbeveling nagedacht.

Op internet spelen testimonials een belangrijke rol.

Logisch, want hoe moet je anders nagaan of iemand een betrouwbare zakenpartner is? Een gelikte website zegt niks. Iedereen maakt met WordPress in een middag een professionele site. Met testimonials laat je zien dat je echt bestaat. En dat je tevreden klanten hebt. Het geeft je social proof.

Als je klanten zelf een testimonial schrijven ontvang je vaak een paar nietszeggende zinnen, zoals het voorbeeld van de testimonial op de site van PauwR, een online marketing- en mediabureau.

EMTE is tevreden over de dienst van PauwR. Maar wat PauwR precies heeft geleverd is niet duidelijk.

We hebben samen een mooie campagne kunnen opzetten’.

Dat is mooi, maar wat moest EMTE zelf doen en wat regelde PauwR?

‘…dit heeft ons doen besluiten om ons online marketing budget te verhogen komend jaar’

Waarom dan? Wat was het resultaat van de samenwerking? Twee keer zo veel bezoekers op hun website? Meer klanten? Minder klachten? Een hogere omzet?

‘…en al onze campagnes 360 graden in te steken’

Ik ben geen marketeer. Dit zegt mij niets.

Een positieve testimonial schrijven heeft soms een averechts effect.

Mijn vriend Klaas zei tegen Stef: ‘Ze is een harde werker’. Dat overtuigde Stef. Onterecht, kan ik achteraf zeggen. Logisch, want het zegt niets over mijn ervaring met tractorrijden. En daaruit bestond het grootste deel van het werk die zomer.

Mijn vriend had meer informatie over mij moeten geven. Als hij Stef had verteld dat ik slechts vijf keer op de tractor had gereden, dan had die boer mij waarschijnlijk nooit aangenomen.

Maar je gaat toch geen slechte testimonials op je site zetten?

Nee, als je ruzie hebt met een klant, kun je die beter niet om een testimonial vragen. Maar je moet duidelijk maken waar een klant je het best voor kan vragen. Zodat zijn verwachtingen kloppen met wat jij kunt bieden.

Ik kon vroeger slecht tractorrijden, maar ik kon wel koeien melken, stallen uitmesten, hout kloven en bosmaaien. Als Stef had geweten waar ik wel goed in was, had hij me andere klussen kunnen geven. Of hij had besloten dat ik voor die zomer niet de juiste stagiaire was.

Hoe schrijf je dan een goede testiomonial? Heb je een voorbeeld?

Om goede testimonials te verzamelen, laat je niets aan het toeval over. Je helpt je klanten met een testimonial schrijven.

Eerst moet je zeker weten dat je klant tevreden is. Dit kun je doen door een feedback-gesprek te houden voordat om een testiomial vraagt. Als er ergernissen zijn, kun je ze in het feedbackgesprek uitspreken en problemen oplossen. Pas als dat uit de weg is geruimd, vraag je een klant om een testimonial.

Laat de klant eerst een goed voorbeeld van een testimonial lezen, zodat hij weet wat je van hem verwacht.

Tot slot moet je vragen voorbereiden die de klant door het proces heen helpen.

Stel deze vragen als je testimonials verzamelt:

 • Hoe ben je bij mij terechtgekomen?
 • Wat verwachtte je van mij toen je me inhuurde?
 • Hoe heb ik je probleem opgelost?
 • Zijn je verwachtingen uitgekomen?
 • Bij welk soort problemen of werkzaamheden kun je mij bij anderen aanbevelen?

Als Stef aan Klaas had gevraagd bij welke werkzaamheden hij mij kon aanbevelen, dan was de gevel van zijn koeienstal heel gebleven. Nu zijn we een weekeind bezig geweest om een nieuwe te metselen. Die vernielde stal en verkeerde verwachtingen hebben ervoor gezorgd dat Stef en ik nooit prettig hebben samengewerkt.

Wat kun je leren van mijn gebrek aan rijvaardigheid?

Testimonials zijn ‘social proof’.  Het is belangrijk dat de aanbeveling niet oppervlakkig positief is, maar dieper ingaat op jouw werkwijze en hoe iemand dat heeft ervaren. Aanbevelingen zijn een manier om een geschikte persoon voor een klus te vinden.

Hoe zorg je vandaag nog voor een goede testimonial?

Maak direct een afspraak met een tevreden klant om samen een uitgebreide testiomial te schrijven. Gebruik de bovenstaande vragen als kapstok dan heb je alvast een goed voorbeeld van een testimonial op je site staan.

Wil je beter zichtbaar worden en meer naamsbekendheid opbouwen door gratis reclame te maken?

Download dan hier het e-book: 25 manieren om gratis reclame te maken en meer naamsbekendheid te krijgen. Je kunt het meteen downloaden en het kost niks. 

  

Als je mijn boek aanvraagt, ontvang je voortaan ook automatisch mijn maandelijkse publiciteitstips in je mailbox. Wil je dat niet? Dan kun je het e-book ook via de mail bij me aanvragen. Je krijgt het dan zo snel mogelijk; in elk geval binnen een week.

Je leest in mijn privacy-verklaring hoe ik jouw gegevens opsla en waarvoor ik ze gebruik.

2 gedachten over “Welke vragen moet een goede testimonial beantwoorden?

 • 4 mei 2016 om 22:18
  Permalink

  Hoi Nicky,
  Wat een goede blog weer. Jouw oprechte openheid waardeer ik altijd zo.
  Je durft jezelf te laten zien en geeft adviezen die recht door zee zijn. Dit is waarom ik binnenkort bij jou een coachingstraject ga volgen (een kleine testimonial 😉 ). Met passionele schrijfgroet, Berry ten Hoven

  Beantwoorden
  • 5 mei 2016 om 08:30
   Permalink

   Hoi Berry,

   Dank je voor je aardige reactie en ik kijk ernaar uit om binnenkort samen aan de slag om jouw bedrijf beter zichtbaar te maken. Een eerste stapje heb je vandaag al gezet door een reactie achter te laten onder mijn blog. 🙂

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.