‘Mama, ik denk dat ze dood is.’ Rick wijst.
Een kip zit weggedoken in het donkerste hoekje van de stal.
Ze beweegt niet.
Ze bloedt.
‘Ik denk dat het meevalt, kerel. Ze is ziek en zielig, maar nog niet dood.’
Mijn zoon maakt een kommetje van zijn armen en ik leg het bundeltje veren en bloed erin.
Hij draagt haar naar onze ziekenboeg, een rustig plekje waar kippen wat privacy krijgen.
Hij zet haar in het achterste hokje en aait over haar rug.
Kippen kennen geen genade
In de koppel, zo noem je een groep kippen, sterft ze binnen een uur. Dat komt door de pikorde. De sterkste hennen krijgen het lekkerste voer, als eerste water en het beste plekje in het legnest. Kleinere dieren moeten op hun beurt wachten en zieke soortgenoten pikken ze dood. In de natuur sterft een kip die zich afzondert. Bij ons niet. Als er een hennetje dreigt te bezwijken onder de groepsdruk, dan redden we haar.
Netwerkborrels kennen ook een pikorde
En wie redt jou, als je je verloren voelt op een netwerkborrel?
Daar gelden dezelfde principes als in een koppel kippen. Als jij je afzondert dan is er blijkbaar iets met jou. Ik verwacht niet dat de aanwezigen je doodpikken, maar ze zullen je op z’n minst mijden. En dat wil je niet als je netwerkt.
Je wilt contact.
Anders kun je net zo goed thuis blijven.
Netwerktips voor meer zelfvertrouwen
Op zo’n borrel moet je zelfvertrouwen uitstralen. En er zijn trucs die je daarbij kunnen helpen.
Neem een zelfverzekerde houding aan
Als je stevig rechtop staat, straal je onbewust succes uit.
Je kunt dat heel gemakkelijk aanleren: Corrigeer altijd, voordat je een deur doorloopt, je houding. Ga bewust rechtop staan, trek je schouders naar achteren en haal een keer diep adem. Als je dit elke dag doet, bij elke deur, dan wordt dit een automatisme. Dan hoef je daar bij een netwerkborrel nooit meer over na te denken.
Doe deze oefening de eerste keer voor de spiegel en kijk hoe je uitstraling verandert zodra je rechtop gaat staan.
Leg contact met iemand die zich ook ongemakkelijk voelt
Als je houding verbetert, leggen anderen sneller contact met jou. Maar soms is iedereen in een ruimte al met elkaar in gesprek. Je nieuwe zelfvertrouwen loopt dan een deuk op en je verstopt je toch weer met je drankje achter een grote plant.
Niet doen. Je bent niet de enige die zich ongemakkelijk voelt. Veel mensen vinden netwerkborrels vreselijk. Ik ook hoor.
Maar er is altijd nog iemand in de ruimte die niet weet met wie hij moet praten.
Stap op die persoon af. Geef een hand, stel je voor en zeg wat je doet. Vraag daarna wat de ander doet en voor je het weet, voer je een gesprek.
Praat over simpele, alledaagse dingen
Denk niet dat je jezelf of je product moet aanprijzen. Je gedragen als een tweedehandsautoverkoper wekt wrevel op. Contact leggen met anderen is voldoende.
Het is handig om te vertellen wat voor werk je doet, maar verder kan het gesprek gaan over de stortbui die je hebt getrotseerd om op de borrel te komen, dat je een half uur vast stond in de file of dat je het raar vindt dat er maar zo weinig parkeerruimte is.
Prietpraat heeft een functie. Je leert elkaar ermee kennen. ‘Wat kun je hier lastig parkeren zeg’, is een prima openingszin. De ander kan dat beamen, of je ontdekt dat hij op de fiets is. Dat is weer een aanknopingspunt voor de volgende vragen: ‘Oh, dus je werkt hier in de buurt? Wat doe je dan?’
En zo verder.
Hoe beëindig je een gesprek?
Als je lang genoeg met iemand hebt gepraat, bedank je de ander voor het gesprek. Je steekt je hand uit en geeft je kaartje. Zo is het duidelijk dat je het gesprek beëindigt en weer op zoek gaat naar een nieuwe gesprekspartner.
Waarom moet je netwerken?
Zelf heb ik een hekel aan netwerkbijeenkomsten, maar ze werken wel. Altijd kom ik terug met een interessant contact. Soms een nieuwe klant, soms alleen de naam van iemand naar wie ik kan doorverwijzen of waarmee ik kan samenwerken.
Netwerken is een vorm van publiciteit. Je laat anderen weten wie jij bent en wat je doet. Dat moet, anders krijg je geen klanten. Zo simpel is het. En goed netwerken is makkelijker als je zelfvertrouwen uitstraalt. Dus werk aan het vergroten van je zelfvertrouwen.
O ja, die zieke kip.
Die heeft het gered hoor. Na een paar nachtjes in de ziekenboeg waren haar wondjes genezen en kon ze terug de stal in. Ze voelt zich nu weer kiplekker in de koppel.
Download dan hier het e-book: 25 manieren om gratis reclame te maken en meer naamsbekendheid te krijgen. Je kunt het meteen downloaden en het kost niks.
Als je mijn boek aanvraagt, ontvang je voortaan ook automatisch mijn maandelijkse publiciteitstips in je mailbox. Wil je dat niet? Dan kun je het e-book ook via de mail bij me aanvragen. Je krijgt het dan zo snel mogelijk; in elk geval binnen een week.
Je leest in mijn privacy-verklaring hoe ik jouw gegevens opsla en waarvoor ik ze gebruik.