Zichtbaar worden is engJe ondergaat liever een wortelkanaalbehandeling dan dat je op een podium staat.
Bungyjumpen vanaf de Eiffeltoren lijkt je aantrekkelijker dan op de voorpagina van het NRC staan.
En je vindt een horrorclown in een donker steegje minder eng dan je mening verkondigen op je blog.

Dan ben je bent niet de enige.

Ik krijg vaak emails van auteurs, coaches en andere ondernemers die beter zichtbaar willen worden. Maar het lukt ze niet, want ze vinden het eng. Doodeng.

Ik snap dat.

Als oud verslaggever ben ik gewend om buiten beeld te blijven. Ik gaf als journalist altijd een ander het podium. Mezelf in het middelpunt zetten, voelde heel lang erg ongemakkelijk.

Want wie ben ik nou helemaal om anderen te adviseren?
Wie zit er nu op mijn mening te wachten?

Ik dacht: doe nou maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

Voordat ik met Nickypent begon, was ik social media schuw. Mijn beste vriend maakte er op verjaardagen altijd grapjes over.

O ja jongens, mag ik jullie Nicky Corts voorstellen? Julie kennen haar nog niet, want ze is de enige persoon in deze kamer die niet op Facebook zit.

Tegenwoordig durf ik gelukkig veel meer. Ik blog, ik geef presentaties en ik doe zelfs af en toe een Facebook Live. Dat ging niet van de ene op de andere dag. Ik deed het in stapjes.

Als jij zichtbaarheid ook moeilijk vindt, maak de stappen dan kleiner

Een Facebookbericht is nu misschien nog te veel van het goede.

Maak het daarom echt ieniemienie en pieper-dan-piepklein:

Maak jezelf en je bedrijf zichtbaar bij één persoon.

Eén?
Ja één.

Waarom zo weinig?

Eén is nog altijd beter dan niks. Het is een begin. Het eerste zetje.

Bovendien vertelt die ene persoon het soms weer aan iemand anders en dan weten al twee mensen wat je doet. Als je dat een paar dagen achter elkaar volhoudt, weten straks veel meer mensen van jouw bestaan en word je vanzelf dapperder.

 • Deel wat je doet en wie je helpt in de wachtkamer van de tandarts als je toch zit te wachten op die wortelkanaalbehandeling.
 • Of vertel het gewoon aan je buurvrouw bij een kopje koffie.
 • Als je je deze week heel dapper voelt, deel jouw bedrijf dan met iemand die jouw ideale klant is.

Nu is het jouw beurt.

Wat kan jij vandaag doen om je bedrijf zichtbaar te maken bij slechts één persoon?

Deel hieronder in de reactievelden wie jij vandaag over je bedrijf gaat vertellen en hoe. Welke woorden ga je gebruiken? Natuurlijk mag je ook meerdere ideeën delen.

Ken je nog meer ondernemers die zichtbaar worden eng vinden? Deel dit blog en deze mini-uitdaging dan met ze.

Succes!

27 gedachten over “Vind je zichtbaar worden eng? Geen nood, met de Ieniemienie-methode lukt het

 • 15 december 2017 om 17:25
  Permalink

  Hallo Nicky

  Ik ben een beginnende auteur.
  Er is in 2015 een boek uit gegeven van mij met als titel Mara de Olifant.
  Nu is het echter wel zo ik krijg het boek niet onder de aandacht van de mensen ik deel het boek heel veel op facebook maar er komen weinig reacties uit.
  Wat kan ik nog meer doen om dit boek onder aandacht te brengen. Heb jij nog wat tips?.

  Beantwoorden
 • 13 december 2017 om 16:43
  Permalink

  Wow, wat veel reacties 🙂 Ik doe maar geen poging om mee te dingen…maar wel hele goeie tip die RUM-facebookgroep. Ook fijn om zelf ideeen op te doen..

  Beantwoorden
  • 14 december 2017 om 12:57
   Permalink

   Hoi Mark, ik heb je lootje er gewoon bij gedaan vanmorgen in de bak hoor! Helaas heb je niet gewonnen.

   Monica ten Hoove is de winnares. Zij krijgt mijn boek thuisgestuurd.

   Beantwoorden
 • 13 december 2017 om 16:10
  Permalink

  Ik moet zeggen dat het zichtbaar worden mij steeds makkelijker af gaat. Ik heb een praktijk voor orthomoleculaire therapie (voedingsgeneeskunde). In mijn praktijk help ik vrouwen meer energie te krijgen en weer letterlijk en figuurlijk lekker in hun vel te komen zitten.

  Er zijn heel veel vrouwen die dat willen, maar ik werd niet goed gevonden. Het eerste half jaar heb ik mijn website gelanceerd en foldertjes gemaakt. Maar dat is natuurlijk niet genoeg voor een bloeiende praktijk.

  Ik ben stap voor stap begonnen:
  – Eerst bloggen met gratis tips https://www.voedingiskracht.nl/de-kracht-van-voeding
  – Daarna een zakelijke Facebookpagina waarop ik mijn blog deel en andere https://www.facebook.com/voedingiskracht
  – Toen een e-maillijst opgebouwd waar ik wekelijks tips naartoe stuur
  – Toen een enorme stap gemaakt naar Facebooklive. Ik moet zeggen dat ik dat nog steeds spannend vind.
  – Afgelopen april een heuse challenge georganiseerd
  – In oktober stond ik samen met mijn vriend in bijlage van de krant. Via RuM (tip van Nicky 😉 . Ging dan wel niet over mijn bedrijf, wel werd mijn naam en beroep genoemd.
  – Twee weken geleden mijn eerste webinar (online workshop) gegeven

  En het werkt :-). Mijn bedrijf groeit, zo kan ik steeds meer vrouwen helpen.

  Ik heb van jou, Nicky, ooit een workshop mogen bijwonen over de A’s (waren het er 7 of 5?) . De voorwaarden voor een goed pers/krantbericht. Dat vind ik dan weer spannend. Niet om een bericht te schrijven, maar om mijn bericht op te sturen. Zit die verslaggever wel op mijn verhaal te wachten? Naar wie moet ik het sturen? Wanneer moet ik het sturen? enz.

  Er is dus nog genoeg te doen om mijn comfortzone verder op te rekken ;-).

  Groetjes, Karlijn

  Beantwoorden
  • 14 december 2017 om 13:01
   Permalink

   Hoi Karlijn, wat ben je lekker bezig zeg. En ook Facebook Lives zie ik. Nou dat ging bij mij vanmorgen tijdens de trekking van de winnaar helemaal mis. Mijn apparaten ondersteunden geen FB-live of waren net aan het updaten. Uiteindelijk ging ik live op mijn priveprofiel in plaats van op mijn pagina en was ik ook maar half in beeld. Ik heb de uitslag later maar even opnieuw opgenomen, maar ik heb respect voor jouw uitzendingen. Ik ben er niet geschikt voor. 🙂

   En als je een verhaal hebt waar een of meer van de 5A’s in voorkomen, dan kun je het rustig naar een verslaggever sturen. Hoe meer A’s, hoe meer kans dat ze inderdaad op jouw verhaal zitten te wachten.

   https://www.nickypent.nl/welke-kansen-op-media-aandacht-laat-liggen/

   Beantwoorden
 • 13 december 2017 om 14:46
  Permalink

  “Maak je zichtbaar bij één persoon”

  Hi Nicky,

  Graag maak ik je bekend met mijn bedrijf: HA! Heikens Advies
  Gespecialiseerd in personeelsadvies en casemanagement verzuim.

  Als onverbeterlijke idealist geloof ik er nog steeds in dat als werkgevers hun arbeidsvoorwaarden, preventie- en verzuimbeleid goed op orde hebben en ook uitvoeren, ze tevredener medewerkers hebben, die daardoor beter zullen presteren. En ik denk dat ik ze daarbij heel goed kan ondersteunen en adviseren.

  Dit jaar nieuwe website gelanceerd, FB bedrijfspagina gemaakt, LI profiel aangepast en aan het bloggen geslagen. Alleen: Ik wil met mijn vak bezig zijn en niet met SEO’s en dat soort marketingzaken!

  Beantwoorden
  • 14 december 2017 om 13:05
   Permalink

   Hoi Lisette, je bent goed bezig. En SEO en marketingzaken zijn waarschijnlijk niet de interessantste dingen om mee bezig te zijn, maar uitbesteden is waarschijnlijk ook niet mogelijk. Je bent denk ik zelf je bedrijf, dus dan hoort het er gewoon bij. Net als de boekhouding, je bureau opruimen en je kantoor schoonmaken.

   Ik adviseer daarom altijd om een vorm van marketing te kiezen die je leuk vindt, anders is het moeilijk vol te houden.

   Beantwoorden
 • 8 december 2017 om 22:28
  Permalink

  Mijn drempel zit hem in het live zichtbaar en hoorbaar zijn. Schrijvend lukt het wel, al blijft mijn persoonlijke leven via social media voor het grootste gedeelte buiten beschouwing. Eigenlijk neem ik mijzelf steeds voor om mij volledig over te geven aan het delen wat er in mij leeft, maar gezien wat daar van terecht komt, ben ik daar waarschijnlijk toch niet voor in de wieg gelegd: ‘introvert type’. Voor mijn werk en boodschap vind ik dat wel jammer! Ik doe ondertussen wel mijn best om waterkwaliteit op de kaart te zetten en om mensen te helpen aan het water dat het beste bij hen past en waar ze blij van worden. Uiteindelijk komt dat het water van ons allemaal en speciaal voor het nieuwe, jonge leven ten goede.

  Beantwoorden
  • 8 december 2017 om 23:00
   Permalink

   O Giovanna dat is heel herkenbaar hoor. Heel veel mensen blijven liever een beetje op de achtergrond. Dat is ook helemaal niet erg. Je kunt schrijvend ook een groot publiek opbouwen en toch heel persoonlijk blijven. Olga schrijft hier bijvoorbeeld dat zij al haar klanten een persoonlijk kaartje gaat sturen met de kerst. Ook dat is zichtbaarheid en dat is misschien minder eng dan op social media te delen wat er in je leeft. Doe alsjeblieft wat bij je past, anders houd je het ook niet vol

   Ik moet toegeven dat ik ook niet zo’n Facebookfan ben. Ik doe daar zo min mogelijk en toch heb ik genoeg klanten. Je hoeft social media dus niet te gebruiken als je dat liever niet doet. Als je maar wel iets doet om zicht- en hoorbaar te zijn. Succes!

   Beantwoorden
 • 8 december 2017 om 15:53
  Permalink

  Ik stuur deze week alle klanten waar ik het adres van heb een persoonlijke kerstkaart. In de envelop doe ik dan ook een flyer, die ze evt. aan hun kennissen kunnen uitdelen. En natuurlijk heb ik de kerstkaart ook digitaal beschikbaar, zodat die de week voor kerst in mijn nieuwsbrief staat, en op facebook, twitter en Instagram.
  En om meer bekend te worden onder de mensen die mij nog niet gevonden hebben reageer ik regelmatig op RUM. Zo stond ik bijvoorbeeld een paar weken geleden in VRIJ Magazine van de Telegraaf. Helemaal niet mijn ding om op de voorgrond te treden, maar je moet er wat voor overhebben als ZZP-er toch?!? Ps. Dank voor je goeie tips altijd Nicky!

  Beantwoorden
  • 8 december 2017 om 22:56
   Permalink

   Hoi Olga, wat geweldig om te lezen dat je al zoveel succes hebt gehad met de Facebookgroep RUM! Zeker als het eigenlijk helemaal niet jouw ding is om op de voorgrond te treden. Het lijkt met dat je goed bezig bent. Alle klanten een persoonlijke kaartje. Dat is zeker een goede zichtbaarheidsactie. Leuk om te ontdekken waar je mee bezig bent Olga.

   Beantwoorden
 • 7 december 2017 om 14:24
  Permalink

  Nou, ik zit heel vaak bij de tandarts vanwege een slecht gebit (jeugdervaringen enzo). Heb zelfs nu op mijn 53e een beugel. Mijn tandartsenpraktijk verstuurde weleens een nieuwsbrief en die was eerlijk gezegd niet te lezen, veel jargon. Ik heb ter plekke in de wachtkamer hulp aangeboden en raad eens wat? Is nu een goeie klant van mij. Ik maak regelmatig de nieuwsbrieven en andere teksten voor de praktijk. De patiënten reageren positief hierop. Dus een tip: zie overal mogelijkheden en neem direct actie, liefst persoonlijk ipv via de mail.

  En dan dit: ik stond een paar weken geleden in de Libelle met beugel en al. Fotoshoot gehad en een openhartig interview gedaan, thema was 50plus vrouwen. Zoiets durfde ik nooit eerder. Maar ik durf mezelf steeds meer te laten zien. Ik krijg nog steeds veel reacties van mensen die nu pas die Libelle lezen. En allemaal positief. Leermomentje: het is nooit zo eng als je denkt dat het is. Publiciteit kan veel voor je doen, maar dat hoef ik jou niet te vertellen Nicky.

  Beantwoorden
  • 8 december 2017 om 23:04
   Permalink

   Fantastisch Ellen!

   Ik ben met je eens dat je niet al te bang moet zijn om je hulp aan te bieden. Ook niet op onverwachte plekken. Zorg ook altijd dat je een paar visitekaartjes bij je hebt, zodat je die kunt afgeven.

   ‘Ik stond een paar weken geleden in de Libelle met beugel en al.’ -> Dat is nog eens lef hebben. Top!

   Beantwoorden
 • 7 december 2017 om 12:14
  Permalink

  Ik wil graag een tip geven aan mensen die willen (moeten) presenteren. Gisteren moest ik een presentatie geven aan een gedeputeerde (met allerlei meegereisde ambtenaren). Natuurlijk moet je voorbereiding top zijn, de presentatie moet je gemakkelijk kunnen geven. Dat scheelt al veel zenuwen. Maar verder probeer ik altijd achtergrondinformatie te krijgen. Met google en LinkedIn is dat natuurlijk erg gemakkelijk. Uiteindelijk wist ik de privé situatie van de gedeputeerde (moeder van 3 kinderen), studie, voormalige werkgevers, sport interesses en andere hobby’s. Op die manier kon ik een persoonlijke noot in mijn presentatie verwerken. Tijdens de voorbereiding zie je dat de persoon ook “gewoon een mens is”. Ja, natuurlijk! Een verwijzing in mijn presentatie naar haar hobby en haar studie brak snel het ijs (en mijn zenuwen).

  Probeer maar eens!

  Groeten Bianca

  p.s. bij mannen werkt het altijd goed om erachter te komen van welke voetbalclub (of sportheld) ze supporter zijn. Maak een verwijzing naar een mooie goal of overwinning en je presentatie wordt niet meer vergeten 😉

  Beantwoorden
  • 8 december 2017 om 23:05
   Permalink

   Wat een supertip Bianca! Dank je wel voor het delen, daar kan iedereen zijn voordeel mee doen.

   Beantwoorden
 • 7 december 2017 om 10:55
  Permalink

  Hallo lieve mensen, ik ga vandaag ook weer een voor mij enge stap nemen. Ik heb ik november (in eigen beheer) mijn boek uitgebracht over Anorexia, gebaseerd op mijn eigen waargebeurde verhaal. Nadat het de afgelopen weken in wat kleine krantjes heeft gestaan als persberichtje en na een lokaal radio interview, waar ik nu nog van aan het bijkomen ben (ik heb nachten amper geslapen en heb flessen valeriaan en ‘emotionele balans’ pillen naar binnen getikt) wordt het nu tijd voor een nieuwe stap.
  Omdat het doel van mijn schrijven is om mensen een inkijkje te geven achter de schermen van een gezin waar Anorexia als stille geheime bezoeker zijn intrede heeft gedaan, moet ik van mezelf doorgaan met acties om mijn schrijven zichtbaar te maken. Als ik iets voor mensen wil betekenen, ofwel middels het voelen van herkenning (degene met Anorexia) ofwel met het geven van inzicht in de emotionele situatie van iemand die aan Anorexia lijdt(de familie en vrienden ed), moet ik mezelf opzij schuiven is mijn gedachte. Het zoeken naar die balans is enorm intensief en heftig. Ook omdat de inhoud van het boek, enorm kwetsbaar is voor mij als persoon. Het uitbrengen van dit boek voelt alsof ik in mijn nakie het podium betreedt.

  Wat ik vandaag ga doen, is een berichtje sturen naar het Brabants Dagblad. Als deze krant er aandacht aan besteedt, kan het zomaar zijn dat er iemand in Nederland die dit leest, wat kan hebben aan mijn verhaal. Puur door erkenning te ervaren.

  Nou daar gaan we dan….

  Iedereen heel veel succes met het leven van jouw droom, want …’Uit de grond van je hart, groeit altijd iets moois’.

  groetjes Janneke

  Beantwoorden
  • 7 december 2017 om 11:13
   Permalink

   Hallo Janneke,

   Dank je voor je uitgebreide reactie hier. Geweldig dat je met jouw boek mensen met Anorexia wilt helpen. Ik heb een kamergenote met Anorexia gehad en ik heb de schaamte, het verbergen en de ontkenning van dichtbij meegemaakt.

   Fantastisch dat je de stap durft te zetten om een berichtje naar het Brabants Dagblad te sturen. Mochten ze er niet op reageren, probeer het dan anderhalve week voor de kerst nog een keer. Je invalshoek kan dan het probleem van de overmatige diners en al het eten tijdens de kerstdagen zijn. Hoe ervaar je al die overdaad en dat verplichte eten als je Anorexia hebt? Dan geef je ze een invalshoek voor de kerst die ze waarschijnlijk nog niet eerder hebben behandeld en dat maakt je nieuwswaardiger.

   Bedankt dat je dit hier hebt gedeeld en je hebt jezelf, je boek en Anorexia in elk geval hier zichtbaar gemaakt. Maar wil je in een reactie nog even de titel van je boek zetten? Dan kunnen we ernaar op zoek. Kun je het kopen bij Bol.com of ergens anders?

   Wat ontzettend lief dat je ook een reactie hebt achtergelaten bij de anderen die hier hebben gereageerd. Dan hebben zij ook hun doel gehaald: ze zijn in elk geval zichtbaar worden bij 1 persoon. En daar begint het mee.

   Top!

   Beantwoorden
 • 6 december 2017 om 20:05
  Permalink

  Hoi Mede zichtbaar wordende mensen,
  Als ik even terug kijk op afgelopen drie maanden ,dan heb ik wel mega sprongen gemaakt. ( en dat voor iemand die altijd onzichtbaar wilde zijn)

  Drie maanden geleden heb ik visitekaartjes laten maken, heb ik mijn eerste live video opgenomen, ben ik met bloggen begonnen, vloggen en heb ik zelfs een eigen you tube kanaal opgezet. Daarnaast ben ik al door sbs6 benaderd voor een vlog ivm met mijn huis die we aan het bouwen zijn in oosterwold. ( via RUM van Facebook)Dat wordt waarschijnlijk niets meer, maar ik heb wel een aantal vlogs opgenomen die ik op het you tube kanaal ga zetten.

  Voor mij is denk ik live gaan, vloggen en you tube kanaal het juiste middel om mezelf zichtbaarder te maken. Daarnaast heb ik altijd visitekaartjes bij me en als het gesprek ertoe leidt geef ik die nu gewoon af. En ik heb op het laatste bestelling van visitekaartjes nu geschreven dat ik een boek heb geschreven.( durfde ik eerst ook niet). Ik denk erover om als de bouw van ons huis achter de rug is bij onze bibliotheken langs te gaan om boekenleggers en flyers neer te gaan leggen. Daarnaast heb ik me opgegeven bij de Tedx almere voor een toespraak. Ik heb de licentiehouder al gesproken en ook degene die over de keuze gaat. Tja er zal nog wel veel meer opkomen. Ik doe eigenlijk nu gewoon elke keer iets wat me op dat moment invalt. En ik ga er niet over nadenken hoe ik het ga doen. Dat bedenk ik dan later wel. Want ik moet nog helemaal leren om een toespraak/speech te houden etc.

  Beantwoorden
  • 7 december 2017 om 11:19
   Permalink

   Wauw Iboyla, jij hebt inderdaad mega sprongen gemaakt! Fantastisch dat je dit allemaal aanpakt. Je past een goede methode toe door het gewoon te doen en je later pas af te vragen hoe het moet. Uitstelgedrag komt vaak van het veel te veel nadenken over hoe iets moet, terwijl je dat gewoon moet uitvinden terwijl je bezig bent. Dan blijf je in beweging en zorg je ervoor dat je vooruit gaat.

   In ben nu wel nieuwsgierig geworden. Wat heeft er in jouw geval voor gezorgd dat je van iemand die liever onzichtbaar was nu ineens wel zichtbaar bent geworden?

   Beantwoorden
 • 6 december 2017 om 18:55
  Permalink

  Ik weet niet of het voor mij geschikt is. Ik ben namelijk bezig met het uitgeven van een gedichtenbundel, maar aangezien ik nog niet weet of het ook daadwerkelijk gebeurt, ben ik toch maar begonnen het te vertellen tegen enkele moeders bij mijn school waar ik als concierge werkzaam ben. Dit is wel uitermate tricky want wat als het niet wordt uitgegeven.
  Ben

  Beantwoorden
  • 7 december 2017 om 10:57
   Permalink

   Ik vind dat juist superkrachtig van je Ben. Als je maar gelooft dat je bundel er gaat komen, dan komt ie er gewoon! Succes!

   Beantwoorden
  • 7 december 2017 om 11:24
   Permalink

   Hallo Ben,

   Ik begrijp heel goed dat het tricky voelt om te vertellen dat je bezig bent met het uitgeven van een gedichtenbundel als je nog niet weet of het ook daadwerkelijk gebeurt. Je zou je verhaal misschien iets anders kunnen formuleren als je het tegen moeders bij jouw school vertelt. Je kunt zeggen dat je graag gedichten schrijft en dat je op zoek bent naar een manier om een bundel uit te geven. Het kan zomaar zijn dat een van die moeders een uitgever kent, of dat ze je kunnen doorverwijzen naar iemand die je verder kan helpen.

   Beantwoorden
 • 6 december 2017 om 18:17
  Permalink

  Oke, ik probeer het (zucht, diepe zucht).
  Ehm, het is eigenlijk niet voor mij (oef, dat maakt het al gemakkelijker). Het is voor alle pleegkinderen en hun pleegzorgers (ja, ik weet het, een raar woord, maar zo heten die mensen nu eenmaal). En om die te bereiken heeft mijn vrouw (oef, alweer iemand anders) een boek geschreven: “Een (h)echte uitdaging. Pleegkinderen opvoeden met vallen en opstaan.”. Ze blogt hier al een tijdje over en in februari 2018 verschijnt het boek. En ik zal het uitgeven en moeten promoten (oei, als dat maar goed gaat. Nu ben ik aan zet…). En dat promoten is niet echt mijn ding. Nu ben jij de eerste aan wie ik dit vertel. En ik hoop van ganse harte dat je dit aan iedereen vertelt. Voor mij, want dan ben ik er van af, maar ook vooral voor al die pleegzorgers, juffen, opa’s en oma’s, vrienden en kennis die een betere omgeving kunnen scheppen voor alle pleegkinderen.
  Dank je wel, Mark .

  Beantwoorden
  • 7 december 2017 om 11:31
   Permalink

   Hoi Mark, dat was een prima poging. Het was ook nog grappig om te lezen, want het is heel herkenbaar dat het makkelijker is om iemand anders zichtbaar te maken dan jezelf. Dat was precies wat ik deed toen ik verslaggever was. Als ik eerlijk ben is dat wat ik ook nu nog doe als media- en zichtbaarheidscoach.

   Ik geloof graag dat je hoopt dat ik het nu aan iedereen ga vertellen, maar dat is niet genoeg. Uiteindelijk moeten je vrouw en jij zelf aan de bak om de uitdaging in de pleegzorg onder de aandacht te brengen. Het boek is een prachtige eerste stap. Een mooie opstap om bijvoorbeeld media-aandacht te krijgen.

   Zolang je voor ogen houdt dat je het niet voor jezelf doet maar voor alle pleegkinderen en hun pleegzorgers, dan gaat het jullie vast lukken. Jullie zijn een voorbeeld voor anderen die ook graag de wereld een beetje beter willen maken, maar nog niet durven.

   Heel fijn dat jullie dit voor anderen doen. Doe het stapje voor stapje. Dan lukt het vast.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.