zichtbaar worden

Soms schrijf je iets dat zó onwaarschijnlijk lijkt, dat je niet gelooft dat het ooit werkelijkheid wordt.

Maar dan gebeurt het toch.

Ik schreef vorige week dat veel ondernemers liever een wortelkanaalbehandeling laten uitvoeren, dan dat ze zichzelf en hun bedrijf zichtbaar maken. Ik gaf toen het advies om van de nood een deugd te maken en tegen iemand in de wachtkamer te vertellen wat je doet.

En je gelooft het misschien niet, maar Ellen heeft dat een keer gedaan. Het heeft haar nog een klant opgeleverd ook.

Lees maar:

Nou, ik zit heel vaak bij de tandarts vanwege een slecht gebit (jeugdervaringen enzo). Heb zelfs nu op mijn 53e een beugel. Mijn tandartsenpraktijk verstuurde weleens een nieuwsbrief en die was eerlijk gezegd niet te lezen, veel jargon. Ik heb ter plekke in de wachtkamer hulp aangeboden en raad eens wat? Is nu een goeie klant van mij. Ik maak regelmatig de nieuwsbrieven en andere teksten voor de praktijk. De patiënten reageren positief hierop. Dus een tip: zie overal mogelijkheden en neem direct actie, liefst persoonlijk ipv via de mail.

– Ellen –

Omdat ik weet dat zichtbaar worden heel eng kan zijn, vind ik het fantastisch dat Ellen en een paar andere lezers het aandurfden om openbaar te reageren op mijn blog.

Helemaal niet mijn ding om op de voorgrond te treden, maar je moet er wat voor overhebben als ZZP-er. Toch?!?

– Olga –

En daar heeft ze gelijk in.

We blijven allemaal liever in onze comfortzone

Geloof me, ik ook.

Ik zit ook  liever opgekruld met een warme chocolademelk voor de houtkachel. Maar zelfs in de warmte van een haardvuur kun je aan je zichtbaarheid werken. Door blogs te schrijven bijvoorbeeld.

Mijn drempel zit hem in het live zichtbaar en hoorbaar zijn. Schrijvend lukt het wel, al blijft mijn persoonlijk leven via social media voor het grootste gedeelte buiten beschouwing.

– Giovanna –

En dat is prima. We hoeven echt niet allemaal onze scheidingsperikelen of juichverhalen op social media te gooien.

Hou je niet van Facebook? Doe het dan niet

Zoek iets dat bij je past. Dan hou je het ook langer vol. De eerste jaren bouwde ik aan mijn naamsbekendheid door te bloggen. Verder liet ik me live nergens zien.

En Facebook? Daar heb ik nog steeds een hekel aan. Ik plaats er alleen mijn blogs en verder kun je de sneeuwvlokken horen vallen op mijn bedrijfspagina.

Het was fijn om te lezen dat er ook lezers zijn die al over hun angst heen stappen. Ook al is het soms een aarzelend begin:

Ik ben bezig met het uitgeven van een gedichtenbundel, maar ook al weet ik niet of het ook daadwerkelijk gebeurt, ik ben toch maar begonnen het te vertellen tegen enkele moeders bij mijn school waar ik als conciërge werkzaam ben. Dit is wel uitermate tricky want wat als het niet wordt uitgegeven.

– Ben –

Ik denk dat de kans nu al veel groter is dat Ben’s bundel werkelijkheid wordt. Zeker als één van die moeders toevallig een uitgever kent, of iemand anders die Ben een stapje verder kan helpen.

Ook mannen blijken zichtbaar worden dus lastig te vinden

Ergens geloofde ik dat het een vrouwenkwaal was. Maar ook Mark vindt het lastig. Eigenlijk hoopt hij dat ik het van hem overneem:

Oke, ik probeer het (zucht, diepe zucht).
Ehm, het is eigenlijk niet voor mij (oef, dat maakt het al gemakkelijker). Het is voor alle pleegkinderen en hun pleegzorgers (ja, ik weet het, een raar woord, maar zo heten die mensen nu eenmaal). En om die te bereiken heeft mijn vrouw (oef, alweer iemand anders) een boek geschreven: “Een (h)echte uitdaging. Pleegkinderen opvoeden met vallen en opstaan.”. Ze blogt hier al een tijdje over en in februari 2018 verschijnt het boek. En ik zal het uitgeven en moeten promoten (oei, als dat maar goed gaat. Nu ben ik aan zet…). En dat promoten is niet echt mijn ding. Nu ben jij de eerste aan wie ik dit vertel. En ik hoop van ganse harte dat je dit aan iedereen vertelt. Voor mij, want dan ben ik er van af, maar ook vooral voor al die pleegzorgers, juffen, opa’s en oma’s, vrienden en kennis die een betere omgeving kunnen scheppen voor alle pleegkinderen.

– Mark –

Natuurlijk kan ik Mark helpen. Toevallig zag zojuist een oproep in de Facebookgroep Roept u Maar, waarop hij kan reageren:

(De volledige oproep vind je hier.)

Gelukkig noemt Mark ook de titel van het boek in zijn reactie, dat is meteen een beetje extra reclame.

Maar hij vergeet te vertellen waar we dat blog waarover hij schrijft, kunnen vinden. Dat is jammer, anders had ik hier een link opgenomen, zodat je kon kijken.

Natuurlijk zou ik ook graag een link opnemen naar een pagina waarop Ben’s gedichten staan. En een link naar het bedrijf van Ellen, Olga en Giovanna.

Links helpen om online zichtbaar te worden

Elke link is een kruimel die je online uitstrooit. En anderen kunnen dat kruimelpad naar jouw website of naar jouw socialmediapagina volgen. Het zijn maar piepkleine stapjes, maar al die stapjes samen helpen je vooruit. Als je het een poosje doet, blijkt het steeds minder lastig en durf je vanzelf meer.

Als ik even terug kijk op afgelopen drie maanden, dan heb ik wel mega sprongen gemaakt ( en dat voor iemand die altijd onzichtbaar wilde zijn).
Drie maanden geleden heb ik visitekaartjes laten maken, heb ik mijn eerste live video opgenomen, ben ik met bloggen begonnen, vloggen en heb ik zelfs een eigen Youtubekanaal opgezet. Daarnaast ben ik al door SBS6 benaderd voor een vlog (…).

–  Iboyla –

Ook Ellen, van de tandarts-actie, durft nu veel meer:

Ik stond een paar weken geleden in de Libelle met beugel en al. Fotoshoot gehad en een openhartig interview gedaan, thema was 50plus vrouwen. Zoiets durfde ik nooit eerder. Maar ik durf mezelf steeds meer te laten zien. Ik krijg nog steeds veel reacties van mensen die nu pas die Libelle lezen. En allemaal positief. Leermomentje: het is nooit zo eng als je denkt dat het is.

– Ellen –

Bianca vergroot haar naamsbekendheid door presentaties te geven, ondanks haar zenuwen. Ze heeft een goede tip voor iedereen die ook wil of moet presenteren.

Natuurlijk moet je voorbereiding top zijn, de presentatie moet je gemakkelijk kunnen geven. Dat scheelt al veel zenuwen. Maar verder probeer ik altijd achtergrondinformatie te krijgen. Met google en LinkedIn is dat natuurlijk erg gemakkelijk. Uiteindelijk wist ik de privé situatie van een gedeputeerde (moeder van 3 kinderen), studie, voormalige werkgevers, sport interesses en andere hobby’s. Op die manier kon ik een persoonlijke noot in mijn presentatie verwerken. Tijdens de voorbereiding zie je dat de persoon ook “gewoon een mens is”. Ja, natuurlijk! Een verwijzing in mijn presentatie naar haar hobby en haar studie brak snel het ijs (en mijn zenuwen).

– Bianca –

Janneke schreef een heel persoonlijk boek over Anorexia. Ze stond daarmee de afgelopen weken al in wat kleine krantjes en ze kreeg een lokaal radio interview waarvan ze nog aan het bijkomen is. Maar ondanks de flessen valeriaan en de emotionele balans pillen, stapt ze nog verder uit haar comfortzone:

Het wordt nu tijd voor een nieuwe stap. Wat ik vandaag ga doen, is een berichtje sturen naar het Brabants Dagblad. Nou daar gaan we dan…

– Janneke-

Natuurlijk schreven Janneke, Bianca en de anderen nog veel meer onder mijn blog. Je kunt het allemaal teruglezen in de reacties van vorige week. Ik hoop dat je daar nog even gaat kijken.

Maar wie heeft uiteindelijk mijn boek Experttips voor Free Publicity gewonnen?

Ik beloofde mijn boek aan één van de mensen die zou reageren via mijn blog, mijn Facebookpagina of via LinkedIn. De winnaar heb ik donderdagmorgen via een Facebooklive bekend gemaakt.

Facebook Live is heel ver buiten mijn comfortzone en alles ging mis:

Mijn Iphone was te oud om Facebook Live te ondersteunen, dus pakte ik mijn Ipad. Maar die wilde in de Facebook-app niet omschakelen naar de selfie-camera. Dus pakte ik mijn laptop, maar dat apparaat besloot precies om 11 uur dat het tijd was voor een update. Dan maar zonder controlebeeld op de Ipad. Helaas zorgde iets in de instellingen ervoor dat ik maar voor de helft te zien was.

En tot overmaat van ramp zette ik de video op mijn privé-profiel in plaats van op mijn pagina.

Ik heb later met een laptop vol verse updates maar een nieuwe Facebook Live opgenomen. Die kun je hier bekijken als je het leuk vindt:

Ook bij mij gaat zichtbaar worden dus niet gemakkelijk. In elk geval niet als ik Facebook gebruik.

Mijn boek is gewonnen door Monica ten Hoove van Mijn Financiële Huishoudster. Monica reageerde op mijn oproep via de mail. Ze meldde zich aan om een liedje te aan te kondigen op radio 538. Het was maar heel kort, maar toch leverde het haar een paar nieuwe inschrijvers op haar nieuwsbrief op.

Je vindt het fragment waarin Monica te horen is hier:

18 gedachten over “Zichtbaar worden? Je hoeft echt niet àlles te doen.

 • 14 december 2017 om 15:29
  Permalink

  Ellen, dat is terecht. Normaal doe je dat ook niet, dat is niet netjes. Maar ik nodig iedereen uit om voor een keertje over de schroom heen te stappen en juist eens onvervalst reclame te maken.

  Ik heb meteen even een kijkje bij je genomen en natuurlijk je artikel in de Libelle bekeken. Echt heel leuk!

  Beantwoorden
 • 14 december 2017 om 09:29
  Permalink

  Tja, ik doe ook mijn best. Leuk dat je zegt dat kruimeltjes van linkjes al helpen. Toch blijft het best lastig om gevonden te kunnen worden als mensen je googlen. Er staan altijd weer mensen boven me, terwijl ik hen er van verdenk toch niet veel online te zijn. Mond op mond reclame werkt voor mij als ambachtsman nog steeds heel goed, maar soms wil je ook wel eens andere potentiële klanten bereiken. Zou instagram een goed idee zijn?

  Beantwoorden
  • 14 december 2017 om 12:07
   Permalink

   Klopt het dat je nog niet online bent op facebook? Ik ben wel benieuwd eigenlijk.

   Beantwoorden
   • 14 december 2017 om 12:46
    Permalink

    Sorry Efred, alles wat mis kon gaan ging mis. Ik was wel om 11.00 uur live, maar op mijn prive-pagina in plaats van op mijn bedrijfspagina. Mijn oude model Iphone bleek geen Facebooklive te ondersteunen, mijn Ipad wilde niet op de selfie-camera en mijn laptop had precies op het moment dat ik live wilde gaan, besloten om te gaan updaten.

    Ik heb de Facebooklive daarom zojuist nog even over gedaan. Het is nog steeds niet perfect, maar wel beter dan het was.

    Weer iets geleerd: ik ben niet geschikt voor Facebook Live. 🙂

    Helaas heb je niet gewonnen Efred. Ik trok Monica ten Hoove uit de schaal.

    Beantwoorden
  • 14 december 2017 om 13:08
   Permalink

   Efred, alle kleine beetjes helpen, maar als je echt goed zichtbaar wilt worden online, dan is er veel meer dat je kunt doen. Lees dit artikel maar eens:
   https://www.nickypent.nl/basiskennis-seo-voor-bloggers/

   Instagram kan, net als Facebook, heel goed werken als je klanten daar ook zitten. Omdat ik niet weet wat je precies doet, kan ik je ook geen advies geven.

   Beantwoorden
 • 13 december 2017 om 21:46
  Permalink

  Cool om onze reacties hier zo terug te zien! Wellicht mag ik ook mijn fb pagina hier melden. Ibolya moor schrijf je blij en heb een eigen you tube kanaal met gelijknamige titel. Mijn boek de Vloek van de Hongaarse familie Moór gaat eind volgend jaar uitkomen. Ik ben druk bezig om oude wijsheden te promoten. Vandaag met mijn tweede blije vogelbrief incl blog bezig geweest. Als ik weer wat energie heb ga ik ivm oosterwold project wat kranten benaderen . Maar ik heb de smaak voor live video’s en vlogjes helemaal te pakken. Gisteren primeur van een voorgelezen gedicht live op fb en nu ook op you tube…..

  Beantwoorden
  • 14 december 2017 om 13:10
   Permalink

   Ibolya, ja voor deze keer mag je hier gewoon onbeschaamd reclame maken. Je mag zelfs nog een reactie achterlaten met de links naar je Youtubekanaal en naar je Facebookpagina. 🙂

   Beantwoorden
 • 13 december 2017 om 18:37
  Permalink

  Tja, nu kan ik niet anders meer dan toch ook nog te reageren…
  Dank voor je feedback! Het was even slikken (oh, stom van me, de link vergeten…) maar wel terecht. Hoe wordt ik (of liever mijn vrouw) anders zichtbaar… Hier istie dan: http://www.ingevandeweege.blog
  Hopelijk vinden er meer mensen inspiratie over het opvoeden van (pleeg)kinderen.
  Dank je wel voor je hulp om me op de juiste weg te zetten!
  Mark.

  Beantwoorden
  • 14 december 2017 om 13:11
   Permalink

   Ha Mark, goed dat je de link hier alsnog deelt. Ik hoop dat er veel mensen een kijkje nemen op het blog van Inge. Succes!

   Beantwoorden
 • 13 december 2017 om 18:27
  Permalink

  Hoi Nicky
  Wat leuk je vb van zichtbaarheidsdrempels overwinnen. Ik heb er ook nog moeite mee, maar dan om constante content per video te leveren. En wat schrijf ik een regio krant of tv om mezelf te promoten. Dat vind ik nog lastig.

  Beantwoorden
  • 14 december 2017 om 13:14
   Permalink

   Maartje, het enige dat voor mij werkte was mezelf beloven elke woensdag een blog te publiceren. Dat doe ik nu al drie jaar en er valt niet over te onderhandelen. Woensdag is mijn blogdag.

   En als je meer wilt weten over mogelijkheden om jezelf in een regiokrant of tv te promoten, dan vind je hier veel informatie:
   https://www.nickypent.nl/category/alles-over-persberichten/

   Beantwoorden
 • 13 december 2017 om 18:25
  Permalink

  “Maar zelfs in de warmte van een haardvuur kun je aan je zichtbaarheid werken. Door blogs te schrijven bijvoorbeeld.” En zo is dat, aldus deze ervaringsdeskundige (ik blog sinds 2008).

  Het verschilt natuurlijk per vakgebied, maar voor wat ik doe (voornamelijk tekstschrijven, bloggen en SEO), is zichtbaarheid in Google en de Sociale Media kanalen waar prospects en klanten ook zitten, meer dan genoeg.

  En ik hou inderdaad niet van Facebook. Dus ben er nooit aan begonnen.

  Beantwoorden
  • 14 december 2017 om 13:21
   Permalink

   Sonja, wat verstandig dat je nooit aan Facebook bent begonnen. Ik test alle mogelijkheden graag eerst uit. Vandaag ben ik voor de trekking van de winnaar van mijn boek zelfs live gegaan op Facebook. Erg buiten mijn comfortzone en dus echt niks voor mij.

   Alles wat mis kon gaan ging mis. Ik stond maar half in beeld en de uitzending kwam op mijn prive-profiel terecht in plaats van op mijn bedrijfspagina.

   Nee, ik hou het ook maar lekker bij bloggen en presentaties geven voor een echt publiek. Dat past beter bij me.

   Beantwoorden
 • 13 december 2017 om 15:58
  Permalink

  Wat leuk Nicky, dat je op deze manier reacties laat terugkomen, ik was verrast. Want ja, zelfs als tekstschrijver vind ik het soms lastig om mezelf meer te laten zien. Doe het liever voor anderen. Wat Facebook betreft: ik heb wel een bedrijfspagina maar daar gebeurt niet veel. En dan lees je al die juichverhalen van anderen.. Een opluchting dat er ook anderen zijn zoals jij die er niet veel mee hebben. Onderaan deze reactie mijn website-adres, dat bedoelde je toch?

  Beantwoorden
  • 14 december 2017 om 13:23
   Permalink

   Ja Ellen, ik bedoel inderdaad dat je voor deze keer hier gewoon de link van je website in de reacties mag plakken. Als ik je oproep om zichtbaar te worden, mag je voor deze keer gewoon onbeschaamd reclame maken. 🙂

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.